Anoreksiya Nervoza ve Görülme Sıklığı
Genellikle ergen kızların %0,5-1’inde görülen Anoreksiya Nervoza, kadınlarda erkeklere oranla on kat fazla sıklıkta görülür. Genellikle manken hastalığı denilmektedir. Daha çok balerinlerde ve mankenlerde ortaya çıkan tehlikeli bir hastalıktır.
Nedeni nedir?
Bağımsızlık duygusundan yoksun olan birey, genellikle özgürlüğünü elde etmek adına hayatında bir şeyleri kontrol etmek ister ve kendisiyle en içiçe olan yemek yeme davranışını seçer. Kilo almaktan fazlasıyla korkan kişi büyük oranda yemek yemeyi keser ve aynada kendini sürekli olarak gerçekten farklı, daha kilolu görmektedir. Zamanla iştahın kesilmesine kadar uzanan bu davranış çeşitli fizyolojik bozulmalara da neden olabilir.
Belirtileri ve Beraberinde Gelen Etkiler
Kendi vücut ölçülerini algılamada sorun yaşayan, kendini sürekli daha fazla kiloda gören anoreksiya hastalarda zamanla yeme bozukluğu dışında başka problemler de görülebilmektedir. Örneğin, birçok anoreksiya hastada aşırı kilo kaybı hormonal değişikliklere neden olup menstural döngüyü bozmaktadır. Hormonal değişim olan anoreksiya hastalarda “lanugo” adı verilen vücudun çeşitli bölgelerinde (yanaklar, göğüsler ve yüz) ayva tüyü gibi ince tüyler görülmektedir. Ayrıca diş etlerinde çekilmeler, kabızlık, soğuğa karşı aşırı hassaslık gibi fizyolojik başka etkilere de neden olabilmektedir. Fizyolojik etkilerin yanısıra, anoreksiya hastalarda eşzamanlı olarak depresyon belirtileri de gözlenmektedir.
Tehlikesi Nedir?
Vücut ağırlığının %25-30 unu kaybeden bireyde acilen tedaviye başlanılmalı, gerekli görüldüğü taktirde hastaneye yatırılmalıdır. Anoreksiya nervoza çok dirençli bir hastalıktır ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir.
Tedavi Süreci Nasıldır?
Bu hastalığın tedavisinde genel olarak kliniğimizde bilişsel terapi + bilinçaltı terapi ve diyet desteği ile birlikte yaklaşık 3 aylık paket programlar yapılmakta ve yüz güldürücü başarılar elde edilmektedir.
Blumia Nervoza ve Görülme Sıklığı
Genç kızların %1-3ünü etkileyen Blumia Nervoza, kadınlarda daha sık görülür.
Nedeni nedir?
Genellikle ergenlik yıllarının biraz daha ilerisinde başlayan bu yeme bozukluğu kişinin duygu durumuyla doğrudan ilişkilidir.
Belirtileri Nelerdir?
Kilo almaktan fazlasıyla korkan hasta çeşitli yöntemlerle kilosunu kontrol altında tutmaya çalışır. Bu yöntemler çıkartma ve çıkartma olmayan olarak ikiye ayrılır. Çıkartmaya örnek olarak kusma ve çeşitli bağırsak fonksiyon ilaçları örnek gösterilebilir. Çıkartma olmayan yöntemlere örnek olarak sıkı diyetler ve çok fazla spor yapmak gösterilebilmektedir. Kilo almamak için yapılan tüm bu yöntemlerin aksine hasta, anlık bir duygu değişimiyle tıkanırcasına yemek yeme davranışı gösterir. Bu tıkanırcasına yeme davranışından fazlasıyla pişmanlık duyan hasta öfkelenir ve tekrar sıkı kilo kontrol yöntemlerine başlar. Bu çember sürekli olarak devam ederken hasta günlük hayatında genellikle öfkeli davranışlar gösterir. Yapılan araştırmalar blumia nervozanın obsesif kompulsif bozuklukla eş zamanlı belirtiler verebildiğini göstermektedir.
Tedavi Süreci Nasıldır?
Anoreksiya nervozası olanlara göre tedaviye daha ılımlı yaklaşırlar. Farnakoterapinin yanı sıra psikoterapinin de iyileşme sürecinde etkisi çok büyüktür. Farmakoterapinin yanı sıra psikoterapinin de iyileşme sürecinde etkisi çok büyüktür. Bu hastalığın tedavisinde genel olarak kliniğimizde bilişsel terapi + bilinçaltı terapi ve diyet desteği ile birlikte yaklaşık 3 aylık paket programlar yapılmakta ve yüz güldürücü başarılar elde edilmektedir.
PSK. M. BERK KARAOĞLU
İZMİR TERAPİ VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ