Vajinismus, cinsel ilişkide penisin vajinaya girmesi sırasında vajinada bulunan Sphincter vaginae ve Levator ani adlı kasların istemdışı kasılarak cinsel ilişkinin gerçekleşmesini engelleyen bir bozukluktur.
Görülme sıklığı ne kadardır?
Vajinismus cinselliğin tabu olarak görüldüğü ülkelerde fazlasıyla yaygın görülen bir bozukluktur.Yapılan araştırmalar, Türkiye’de vajinismus nedeniyle cinsel tedavi merkezlerine başvuran kadınların oranının yaklaşık % 70 olduğunu göstermektedir.
Nedenleri nelerdir?
Cinsel ilişki sırasında penisin vajinaya girmesi gerçekleşemiyor ve kadın tekrarlanan bir acı hissediyorsa öncelikle bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene olunması gerekmektedir. Kadının vajinasında anatomik bir bozukluk olmadığı tespit edildikten sonra tedavi sürecine bir cinsel terapistle başlanmalıdır.Vajinismus anatomik yapıyla ilgili, tıbbi bir problem değildir.
Vajinismus oluşmasının nedenleri arasında;
- Geçmişte yaşanılmış cinsel travmalar,
- Erkeklere karşı duyulan düşmanlık veya korku,
- Geçmişten beri duyduğumuz ve bizi derinden etkileyen cinsellikle ilgili Mitler,
- Cinsellikle ilgili ekstrem korku veya utanma duygusu,
- Cinsellikle ilgili bilgiye yeterince sahip olunamaması,
- İlişki içerisinde partnerle alakalı çözülememiş sorunlar
Neler yapılmalıdır?
Vajinismus tedavisinde seanslara öncelikle çift olarak gelmek gerekmektedir. Aile terapileri içn de gelinmelidir. Öncesinde çiftlerle beraber ilişki incelenir, tanı pekiştirilir ve sonrasında 6 veya 10 seans sürecek şekilde tedaviye başlanır. Her seans sonrası cinsel ödevler (kegel egzersizleri, ayna, masaj, nefes ve parmak egzersizleri, çiftler tarafından yapılan duyu odağı ödevleri vb.) verilir ve yapıldığı takdirde her seansta bir öncekine göre biraz daha iyileşme net olarak görülebilmektedir.
PSK. M. BERK KARAOĞLU
İZMİR TERAPİ VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ