Çocukluk dönemi güzellikler olduğu kadar sorunlarla da doludur. Çocuk, çevresel uyumunu zorlaştıran, kendisine veya çevresine zarar verici veya yeni şeyler öğrenmesini ve yaşam performansını olumsuz açıdan etkileyen davranışlarda bulunabilir. Bu davranışlar genellikle çocuğun iç çatışmalarını yansıtmaktadır.
Bu davranış sorunları nelerdir?
- İnatçı, hırçın, agresif davranışlar,
- Küfür etme,
- Yalan söyleme,
- Bir eşyayı izinsiz alma
- Parmak emme
- Tırnak Yeme
- Uyku Bozuklukları
- Aşırı Hareketlilik
- Fobiler ve Korkular
- Saç Yolma
- İçe Kapanıklık
- Okula başlama problemleri
- Tüm bu ve bunlar gibi davranışların normal olduğunu düşünüp yapmaya devam etme ısrarı
Nasıl ve ne zaman bu davranışların sorunlu olduğunu söyleyebiliriz?
Çocuğun bulunduğu gelişim aşaması bize davranışının normal olup olmadığını söyleyebilir. Örneğin, mülkiyet ve sahip olma kavramları 3 yaşından itibaren gelişmektedir. Bu nedenle 2 yaşındaki bir çocuğa izinsiz aldığı eşyalar için kızmak ve davranışını anormal olarak yorumlamak anlamsızdır. Ancak ilkokula gelmiş bir çocuk başka birine ait olan eşyayı izinsiz alma davranışını sürekli olarak gösteriyorsa bunun normal olmadığını söyleyebiliriz.
Anormal Davranışları Durdurmak İçin Terapistle Nasıl bir Yol İzlenir?
Seanslarda çocukların yanısıra ebeveynler ve diğer bakım veren kişilerle de görüşmek çok önemlidir. Çocuklarla yapılan psikolojik görüşmelerde duygusal boşalım sağlamak sorunların ortadan kaldırılmasında son derece etkilidir. Bu duygusal boşalım sağlama yöntemlerine resim çizme ve oyun terapisi örnek verilebilir.
PSK. M. BERK KARAOĞLU
İZMİR TERAPİ VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ