İçinde doğdumuz aileye uyum sağlamak adına geliştirdiğimiz duygusal ve bilişsel örüntü kalıplarına şema deriz. Kişilerin çocukluklarından edindiği deneyim ve ilişkilerle oluşan şemalar, davranışları tetikleyen zihinsel yapılardır. Bunlar çocukluk döneminde çevreye uyum sağlamamız noktasında yarar sağlasa da, yetişkinlikte değişen çevreyle beraber bu şemalara göre hareket etmek hayatta, ilişkilerde işlevselliğimizi yitirmemize neden olabilir. Örneğin, çocukluğunda derslerinde başarılı oldukça ödüllendirilen bir çocuğun yetişkinlik döneminde kendini ailesine karşı ispat etmiş olsa da başarılı olma dürtüsüyle yaptığı işlerden keyif almaktan çok başarı odaklı olması…
Şemalar bizim konfor alanımızı oluştuabilir. Şemalarımız sürekli yaşadığımız, bildiğimiz hisler, duygular ve düşüncelerden oluştuğu için kendimizi güvende hissetmemizi sağlayabilir. Şemayı oluşturan inançlarımız bizde kontrol hissi sağlar. Bu sebeple şemalar kişinin canını yaksa da kolaylıkla bu şemalardan vazgeçemez ve takılı kalabilir. Şemadan vazgeçmek için kişinin kafasındaki gerçeklikleri yeniden sorgulaması gerekir.
Uygun bir şekilde giderilemeyen sevgi/aidiyet, saygı, güven/adalet, haz gibi belirli ihtiyaçlarımız bazı şema alanlarını oluşturur.
Şemalarımızı korumak için üç farklı eylemde bulunabiliriz. Bunlar;
Örneğin, terk edilme şemamız varsa ilişkiyi sürdüremeyeceğimiz evli, çapkın, yabancı gibi eş adaylarını seçtiğimizde şemayı pekiştirerek teslim oluruz. Yakın ilişkilerden uzak durmayı seçiyorsak şemamızdan kaçınmış oluruz veya partnerimizi uzaklaştıracak kadar ona yapışma davranışı sergiliyorsak aşırı telafi eylemi diyebiliriz.
Modlar, kişiliğimizden ayrı olmak üzere kişinin o andaki etkin olan şemalarını temsil ederken yeni şemaların veya başa çıkma tepkilerinin de oluşmasını tetikleyebilir.
Öncelikle terapiye başvuran kişilerin problemlerinin arkasındaki doyurulmamış temel gereksinimlere odaklanılarak kişide hangi şemaların yer aldığı tespit edilir. Kişinin problemleri ve yaşam öyküsü alınarak işlev bozucu başa çıkma davranışları saptanır. Kişi şemasını kabulleniyor mu, şemasından kaçınıyor mu yoksa onunla savaş halinde mi anlaşılmaya çalışılır.
Danışanların uyumlu davranışlar içinde; uyum bozucu şemalarını, başa çıkma tepkilerini ve modlarını fark etmeleri sağlanır. Kişilerin işlevsel şemalar ve modlar inşa etmelerine rehberlik ederek temel ihtiyaçlarına ulaşmaları amaçlanır.
Berk Karaoğlu
Klinik Psikolog – Aile Danışmanı
Tüm hakları saklıdır. 2023
izmirterapist.com